Een meisje met een ernstige vorm van reuma heeft recht op vergoeding van een duur medicijn, ook al was het medicijn niet in de basiszorgverzekering opgenomen. Dat heeft de Hoge Raad op 19 december geoordeeld in een zaak tussen een zorgverzekeraar en (de ouders van) het meisje. Het Reumafonds heeft deze rechtszaak gesteund.
Het meisje heeft de systemische vorm van sclerodermie met daarbij een zeldzame complicatie. De voorzieningenrechter had in een eerdere uitspraak de zorgverzekeraar verplicht tot het vergoeden van het medicijn. De Hoge Raad heeft die vergoedingsplicht nu bevestigd. De zorgverzekeraar moet het medicijn vergoeden vanwege de bijzondere omstandigheden van de patiënte.
Het Reumafonds is verheugd over het oordeel van de Hoge Raad. Manager Patiëntenbelangen Sija de Jong: ‘Het is goed dat nu ook de Hoge Raad vindt dat dit geneesmiddel voor deze jonge patiënte vergoed moet worden door de zorgverzekeraar. Dit doet recht aan de menselijke maat. Wij vinden dat kinderartsen een middel moeten kunnen voorschrijven voor hun patiëntjes als zij dat nodig achten op basis van de stand van de wetenschap en de praktijk, én op basis van de professionele autonomie van de arts. Het kan niet zo zijn dat een zorgverzekeraar dat blokkeert. Dit arrest is een voorzichtige stap in de goede richting.’
Meisje versus de zorgverzekeraar
Het meisje met de ernstige systemische vorm van sclerodermie kreeg het dure medicijn bosentan voorgeschreven van haar reumatoloog. Bosentan kan worden gebruikt bij een zeldzame complicatie bij systemische sclerodermie. bosentan staat daarvoor geregistreerd bij volwassenen en wordt in principe ook alleen vergoed bij volwassenen met exact dezelfde aandoening en complicatie als het meisje heeft. Dit was ook wettelijk bepaald.
De zorgverzekeraar weigerde om die reden dit middel te vergoeden voor het meisje, nu zij nog niet volwassen is. De zorgverzekeraar stelde zich onder meer op het standpunt dat een verzekeraar niet minder, maar ook niet meer mag verzekeren dan wat wettelijk bepaald is. Gezien het ontbreken van alternatieve behandelmogelijkheden besloot het gezin de vergoeding van het medicijn af te dwingen bij de zorgverzekeraar via de voorzieningenrechter. Met succes, want de zorgverzekeraar werd verplicht dit medicijn toch te vergoeden, ondanks dat het meisje de leeftijd van 18 nog niet had bereikt.
Hoge Raad bevestigt eerder oordeel lagere rechter
De zorgverzekeraar heeft daarna de zaak voorgelegd aan de Hoge Raad. Die heeft als hoogste rechtsprekende instantie in Nederland getoetst of de voorzieningenrechter de wet- en regelgeving goed heeft toegepast en of de rechter zijn uitspraak voldoende gemotiveerd heeft. Dat bleek zo te zijn en ook de Hoge Raad verplicht de verzekeraar tot het vergoeden van Bosentan bij deze patiënt.
Gevolgen voor de toekomst van kinderen met reuma
Voor het Reumafonds betekent deze uitspraak een stap vooruit in het debat over kinderen en medicijnen. Onder zeer bijzondere omstandigheden kan namelijk toch worden afgeweken van wat wettelijk is bepaald en kan een zorgverzekeraar op grond hiervan gedwongen worden om een geneesmiddel te vergoeden. Ook behandelend arts dr. Annet van Royen-Kerkhof, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kinderreumatologie is verheugd over het arrest van de Hoge Raad. Zij voegt daar aan toe: ‘Ik vind dat de beoordeling van de vergoeding van dure geneesmiddelen bij kinderen met zeldzame aandoeningen in samenspraak met de beroepsgroep gedaan zou moeten worden’.
Over sclerodermie
Bij sclerodermie wordt het bindweefsel in de huid, gewrichten, spieren en organen steeds stugger. Er zijn 2 vormen van de ziekte: lokale en systemische sclerodermie. Het Reumafonds heeft voorlichting over sclerodermie.
Bron: Reumafonds