Om 60-plussers, zorgpersoneel en zieken in te enten, heeft Nederland zeker 6,5 miljoen vaccins nodig. Omdat er niet direct genoeg doses zijn, krijgen de oudste mensen met ernstige aandoeningen voorrang. Als zij te zwak zijn voor een prik kunnen mensen in de directe omgeving ingeënt worden, die ‘vaccinbubbel’ beschermt hen dan.
Dat schrijft de Gezondheidsraad vanochtend in het coronavaccinatie-advies aan het kabinet. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) zegt dat het kabinet binnenkort met een reactie komt: ,,‘Ouderen en zwakken eerst’ is in lijn met internationale adviezen en ons huidige coronabeleid. Ook voorrang voor zorgpersoneel is logisch.”
De komende maanden worden de eerste vaccins verwacht, maar Nederland zal niet meteen genoeg doses krijgen voor alle mensen uit risicogroepen. Daarom stelt de raad voor om eerst de alleroudste Nederlanders met een ernstige aandoening in te enten, vervolgens kan de rest van de verpleeghuisbewoners, 60-plussers en andere ‘medische risicogroepen’ (onder meer mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, afweerproblemen) gevaccineerd worden. Als zij ‘om medische redenen’ niet zelf ingeënt kunnen worden, zouden de mantelzorgers en mensen in hun omgeving een prik kunnen krijgen, zodat deze kwetsbaren toch beschermd worden.
Lees hier het volledige artikel.