Meeste ziekenhuizen hebben palliatief team

Vier op de vijf ziekenhuizen hebben een eigen consultatieteam palliatieve zorg, of werken aan het oprichten daarvan. Maar het aantal verleende consulten varieert van 30 tot 650 per jaar.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de palliatieve zorg in Nederlandse ziekenhuizen, uitgevoerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), Leerhuizen Palliatieve Zorg en het Erasmus MC. Ruim de helft (57) van de 92 aangeschreven ziekenhuizen deed eraan mee.

22 ziekenhuizen (39%) beschikken inmiddels over een consultatieteam palliatieve zorg – doorgaans bestaand uit artsen, verpleegkundigen en hulpverleners als geestelijk verzorgers en psychologen; in 23 andere (40%) is het nog in ontwikkeling. In de meeste ziekenhuizen is het team alleen beschikbaar voor vragen over patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen of er bekend zijn, in 13 ziekenhuizen ook voor vragen over patiënten van ‘buiten’. Het aantal consulten varieert sterk: van 30 tot 650 per jaar. In 14 ziekenhuizen wordt het team gefinancierd langs de DOT-systematiek; in 22 gevallen is sprake van financiering door het ziekenhuis zelf.

Volgens de organisaties kan een consultatieteam palliatieve zorg ervoor zorgen dat de samenwerking tussen eerste lijn, ziekenhuizen en gespecialiseerde palliatieve zorgunits, zoals hospices, beter wordt.
Eerder liet het IKNL weten dat slechts een minderheid van de artsen die palliatieve sedatie verrichten, vooraf om advies vraagt bij een gespecialiseerd consultatieteam.

In de documentaire ‘Beter doodgaan’ volgde tv-rubriek De Vijfde Dag een jaar lang het palliatief zorgteam van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. De documentaire werd op 23 oktober uitgezonden en is via onderstaande link nog te zien: http://www.eo.nl/tv/devijfdedag/reportage-detail/beter-doodgaan-bij-ongeneeslijke-ziekte-1/

Bron: Medisch contact/Artsennet