Het norovirus en de Salmonellabacterie zorgden tussen 2006 en 2017 voor de meeste voedselgerelateerde infecties in Nederland.
Dat blijkt uit een rapport van het RIVM, gebaseerd op cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse GGD’en.
Ruim 4.000 uitbraken
In de periode van 2006 tot en met 2017 zijn 4.155 uitbraken met 21.802 zieken geregistreerd. Er is sprake van een voedselgerelateerde uitbraak als minimaal 2 mensen tegelijk ziek worden na het eten van hetzelfde voedsel. De ziekteverwekkers kunnen zich in het voedsel bevinden, maar ook kan besmetting tijdens het productieproces plaatsvinden door bijvoorbeeld onvoldoende hygiëne of een geïnfecteerde voedselbereider.
In totaal waren hierdoor 580 uitbraken met in totaal 8.441 zieken. Het norovirus (172 uitbraken, 3.691 zieken) werd het meest gerapporteerd, gevolgd door Salmonella spp. (168 uitbraken, 3.125 zieken) en Campylobacter spp. (130 uitbraken, 554 zieken).
Lees hier het volledige artikel.