Onderzoek bewijst dat de meeste mensen niet kunnen omgaan met mondkapjes. Dat is zorgwekkend, want onjuist gedragen mondkapjes bieden mogelijk nauwelijks of zelfs helemaal geen bescherming.
De stelling baseert zich op een onderzoek naar het gebruik van mondkapjes in Singapore. Slechts 1 op de 8 proefpersonen – oftewel iets meer dan 12 procent – bleek het mondkapje op de juiste manier te gebruiken.
Singapore
In 2014 deelde de overheid N95-mondkapjes uit aan de inwoners van Singapore. Het idee was dat zij de mondkapjes konden gebruiken als het – door al het fijnstof in de lucht – eens wat heiig was. De mondkapjes werden samen met instructies omtrent het gebruik ervan, verspreid. Die instructies bestonden uit afbeeldingen waarop te zien was hoe men het mondkapje op diende te zetten en gebruiken.
Lastiger dan je denkt
Maar konden mensen – ongeacht of ze die instructies nu bestudeerden of niet – eigenlijk wel met mondkapjes omgaan? Om dat te onderzoeken, zette een internationaal team van wetenschappers een onderzoek op. Ze verzamelden proefpersonen, woonachtig in Singapore, en boden ze een mondkapje aan dat identiek was aan het mondkapje dat de overheid eerder had uitgedeeld. Ook ontvingen de proefpersonen een vergelijkbare gebruiksaanwijzing. Vervolgens moesten ze de mondkapjes opzetten, waarna een onderzoeker keek of deze goed zat. En zo’n mondkapje opzetten, bleek lastiger te zijn dan je misschien zou denken. Veelgemaakte fouten waren misplaatste oor-elastieken, waardoor het masker niet goed aansloot op de huid. En ook werd de neusbeugel vaak niet strak genoeg op de neus gezet.
Lees hier het volledige artikel.