Meerderheid wil zich niet voorbereiden op toekomstige pandemie of andere ramp

Een goede voorbereiding van overheid en burgers kan helpen om de gevolgen van een toekomstige pandemie of andere ramp te beperken. Inwoners van Nederland zijn echter niet bezig met deze voorbereiding (pandemische paraatheid), blijkt uit RIVM-onderzoek. In de groepsgesprekken die hiervoor gevoerd zijn werd duidelijk dat de ruime meerderheid dit ook niet wil.

Hoewel de meeste mensen aangaven de kans op een nieuwe pandemie zeer waarschijnlijk te vinden, willen zij geen voorbereidingen treffen. Een reden die mensen hiervoor gaven is het idee dat je de toekomst niet kunt voorspellen (en je er dus ook niet op kunt voorbereiden). Daarnaast wil men niet aan negatieve zaken denken vanwege de zorgen die daarmee gepaard gaan en spelen negatieve herinneringen aan de COVID-19-pandemie een rol. Ook vinden mensen dat de voorbereiding op een nieuwe pandemie of andere ramp een taak van de overheid is.

Praktische bezwaren
Een kleine groep wil zich wel voorbereiden, maar heeft praktische bezwaren. Zo weten mensen niet welke spullen ze in huis moeten halen. Ook noemen zij ruimtegebrek, de kosten en houdbaarheid van spullen bij langdurige opslag als bezwaren.

Lees hier het volledige artikel.