Meer uren diëtetiek nodig bij ondervoeding

De basisverzekering vergoedt maximaal 180 minuten diëtetiek per jaar, maar voor 10 procent van de mensen met ondervoeding of onbedoeld gewichtsverlies is dat niet genoeg. En dat terwijl het percentage cliënten met ondervoeding of onbedoeld gewichtsverlies toeneemt in de diëtistenpraktijk.

Dat blijkt uit gegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn diëtetiek.

Toename van ondervoeding en onbedoeld gewichtsverlies
Het percentage cliënten met de diagnose ondervoeding of onbedoeld gewichtsverlies in de diëtistenpraktijk is tussen 2020 en 2022 toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek van Nivel. In 2020 had 11 procent van de cliënten onbedoeld gewichtsverlies en in 2022 was dat toegenomen tot 15 procent. Het aandeel cliënten met ondervoeding is in diezelfde periode gestegen van 6 naar 7 procent.

Huisarts
Gemiddeld kwamen er meer vrouwen (60 procent) dan mannen (40 procent) met een diagnose ondervoeding en/of onbedoeld gewichtsverlies bij de diëtist. Van de cliënten was bijna driekwart 65 jaar of ouder. Bijna 2 op de 3 cliënten had een gezonde BMI (18-25 kg/m2) aan het begin van de behandeling. Slechts 22 procent had bij aanvang een BMI lager dan 18,5. Opvallend is dat 10 procent overgewicht had (BMI 25-30) en 3 procent was obees (BMI 30 of hoger). Van de cliënten was 89 procent verwezen door de huisarts en 5 procent door een medisch specialist of andere verwijzer. Slechts 6 procent kwam op eigen initiatief.

Lees hier het volledige artikel.