De regels van de overheid zijn soms zeer complex, ook in de sociale zekerheid. Kwetsbare groepen ontvangen vaak ingewikkelde brieven. Een fout is dan snel gemaakt. Maar dat moet niet meteen leiden tot het stempel fraudeur.
Staatssecretaris Van ’t Wout wil daarom meer ruimte voor de menselijke maat in de sociale zekerheidswetgeving.
“Bij het invullen van een lastig formulier sluipt een foutje er zo in, soms met grote gevolgen. Maar het maken van een fout maakt iemand nog geen fraudeur. Als we willen dat mensen de regels goed naleven, moeten we hen daar zo goed mogelijk bij helpen. Bijvoorbeeld met het voorkomen van fouten. Ik vind het van belang dat we streng zijn waar nodig, maar zacht zijn waar het kan.”
Aanjaagteam Preventie zet in op voorkomen van fouten
Staatssecretaris Bas van ’t Wout doet drie voorstellen om de balans in de handhaving van socialezekerheidswetten te verbeteren. Er komt een onderzoek naar de manier waarop het fraudebegrip in socialezekerheidswetgeving verankerd kan worden. Het doel van het introduceren van deze definitie is om expliciet te erkennen dat er verschil bestaat tussen bewuste regelovertreding en vergissingen of fouten. Het toevoegen van een definitie zorgt voor meer eenheid in de SZW-wetgeving en in uitvoeringspraktijken.
Lees hier het volledige artikel.