Meer risico op diabetes type 2 door rood en bewerkt vlees

Het eten van rood en bewerkt vlees wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Dit blijkt uit een grootschalig bevolkingsonderzoek van de Universiteit van Cambridge met gegevens van bijna 2 miljoen mensen uit 20 landen over de hele wereld, waaronder Nederland. 

Bewerkt en onbewerkt vlees
Het onderzoek levert het meest uitgebreide bewijs tot nu toe van een verband tussen vleesconsumptie en een verhoogd risico op diabetes type 2. Uit de gegevens blijkt dat alle soorten vlees gepaard gaan met een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, maar sommige soorten vlees wel meer dan andere.

Ook de hoeveelheid vlees die iemand eet heeft invloed. Een consumptie van 50 gram bewerkt rood vlees per dag werd volgens het onderzoek geassocieerd met een 15 procent hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 in de komende 10 jaar. Een dagelijkse consumptie van 100 gram onbewerkt rood vlees gaf een 10 procent hoger risico op diabetes type 2 in de komende 10 jaar. De onderzoekers vonden ook verbanden tussen de consumptie van wit vlees als kip, eend of kalkoen en een verhoogd risico op diabetes type 2. Het dagelijks eten van 100 gram wit vlees werd geassocieerd met een 8 procent hoger risico. In deze analyse werd geen onderscheid gemaakt tussen bewerkt of onbewerkt wit vlees.

Lees hier het volledige artikel.