Betere aanvullende pakketten zonder medische selectie en actieve betrokkenheid van reumapatiënten bij het inkoop- en kwaliteitsbeleid van de zorgverzekeraar. Dat zijn noodzakelijke stappen voor meer grip bij reumapatiënten op zorgverzekeringen. Deze standpunten brengt het Reumafonds in voor een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de rol van zorgverzekeraars. Dit rondetafelgesprek wordt vandaag gehouden.
Reumapatiënten hebben de laatste jaren flink moeten inleveren op zorg als fysiotherapie. Het Reumafonds strijdt voor de toegankelijkheid van reumazorg.
Maak aanvullende verzekeringen reumavriendelijk
Voor veel mensen met reuma is fysiotherapie noodzakelijke zorg. Desondanks wordt fysiotherapie al enige tijd niet meer vanuit het basispakket vergoed, omdat dit volgens de minister voldoende via de aanvullende verzekering beschikbaar zou zijn. Onderzoek van het Reumafonds laat zien dat dit bijna niet meer het geval is.
Overheveling van zorg naar gemeenten beperkt nog meer
Deze zorgelijke ontwikkeling wordt versterkt doordat reumapatiënten – sinds de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten – vaak verplicht moeten deelnemen aan de reumaonvriendelijke collectieve verzekering van de gemeente om gecompenseerd te worden voor het eigen risico en de eigen bijdragen. Het verhaal van reumapatiënt Anita Sanders toont aan dat mensen op deze manier tussen wal en schip raken.
Geef reumapatiënten een stem
Door mensen met reuma actief te laten meepraten over inkoop en kwaliteit van de zorg kan de zorgverzekeraar het verzekerde pakket veel beter op de wensen van patiënten aansluiten. Het Reumafonds en andere patiëntenorganisaties kunnen daarbij de functie van verbindingsschakel vervullen.
Lees uitgebreid de standpunten die wij inbrengen bij de Tweede Kamer.
Bron: Reumafonds