Voor mensen met kanker van bloed, lymfklier of beenmerg wordt hard gewerkt aan meer gerichte behandelmethoden, gebaseerd op het bepalen van DNA-veranderingen. Hoogleraar hematopathologie prof. dr. Daphne de Jong van VUmc leidt in Nederland een aantal onderzoeken op dit gebied. Woensdag 10 september heeft ze haar oratie uitgesproken.
De hematopathologie bestudeert veel verschillende kwaadaardige ziekten van lymfklier-, bloed- en beenmergziekten, die ieder afzonderlijk relatief zeldzaam zijn, maar die samen jaarlijks zo’n 4.500 nieuwe patiënten treft.
Nog niet goed genoeg
Tot nu toe werden patiënten met lymfklierkanker behandeld met weinig specifieke standaardbehandelingen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de meest voorkomende soort van agressieve B-cel lymfomen. “In veel gevallen is dit tamelijk succesvol, maar in nog meer gevallen nog lang niet goed genoeg”, betoogde patholoog Daphne de Jong van VUmc in haar oratie, op woensdag 10 september.
Overlevingskansen verbeteren
In de afgelopen jaren is er heel veel kennis beschikbaar gekomen over de DNA-veranderingen die de oorzaak zijn van agressieve B-cel-lymfomen – een vorm van lymfklierkanker. “We verwachten dat een behandeling specifiek gericht juist op die DNA-veranderingen heel effectief zal zijn en de overlevingskansen voor deze patiënten enorm zal verbeteren.”
Lees hier het volledige artikel.