Meer fruit en minder bewerkt vlees helpt duizenden ziektegevallen tegen 2050 te voorkomen

Nederland kan in 2050 ongeveer twintig procent minder nieuwe gevallen van zowel diabetes, coronaire hartziekten als beroertes tellen, als alle Nederlanders vanaf nu dagelijks twee stuks fruit eten en bewerkt vlees zoals worst en hamburgers laten staan.

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift eClinicalMedicine.

De meeste mensen weten het wel: eet dagelijks twee stuks fruit, 200 gram groente, volkorenproducten en zo min mogelijk rood en bewerkt vlees. Toch eten we lang niet allemaal braaf volgens de Schijf van Vijf. Maar wat als we dat wél zouden doen? Wat gebeurt er dan met ons, en met name onze gezondheid? Onderzoeker Ming-Jie (Frederick) Duan en zijn collega’s zochten het uit.

Gezondheidswinst
De wetenschappers keken naar het effect van de losse voedingsadviezen van de Gezondheidsraad. De grootste gezondheidswinst blijkt in twee aanpassingen te zitten: meer fruit eten en bewerkt vlees schrappen. Volgens het RIVM eten Nederlanders gemiddeld slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit en bijna veertig gram bewerkt vlees per dag. Als we dat bewerkte vlees laten staan, voorkomen we tegen het jaar 2050 22 procent van de nieuwe diabetes type 2 gevallen en 21 procent van de gevallen van coronaire hartziekten.

Lees hier het volledige artikel.