‘Meer depressie, kanker en hart- en vaatziekten bij invoering zomertijd’

De invoering van permanente zomertijd in Nederland zorgt voor meer gevallen van depressie, kanker en hart- en vaatziekten. Die alarmerende waarschuwing geeft een groep wetenschappers aan het kabinet.

Het kabinet staat voor de keuze: moet in Nederland het hele jaar door de zomertijd gelden of toch de wintertijd? Of laten we alles zoals het is en blijven we elk halfjaar de klok verzetten?
Vorige maand organiseerde het kabinet een sessie met bioritme-deskundigen. Van die sessie is deze week een verslag openbaar gemaakt. De experts adviseren met klem: kies níet voor permanente zomertijd.
,,Mensen ontwikkelen een sociale jetlag, omdat ze doordeweeks vroeg moeten opstaan’’, stelt Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Deze sociale jetlag wordt in de wintermaanden versterkt door het ontbreken van licht in de ochtend. Dit effect kan sterker worden als er zou worden gekozen voor permanente zomertijd.’’
Kanker en suikerziekte
Gordijn wijst op studies die laten zien dat er meer winterdepressie voorkomt en meer kanker al naar gelang men verder naar het westen in een tijdzone woont. ,,Mensen zijn zich niet bewust van de gevolgen van een permanente zomertijd, dus ook in de winter, waardoor het in de ochtend nog langer donker zal zijn.’’
Lees hier het volledige artikel.