In een uitgebreid onderzoek geeft meer dan de helft van de verpleegkundigen van ziekenhuizen (54%) en verpleeghuizen (53%) aan onvoldoende tijd te hebben om medicatie te delen.
MedEye deed dit onderzoek omtrent medicatieveiligheid tijdens het Nursing Experience Congres in december onder meer dan 500 verpleegkundigen.
Toediening geneesmiddel meest kritische moment
Meer dan 90% van diezelfde verpleegkundigen geeft aan regelmatig tot vaak gestoord te worden tijdens het medicatiedelen. Verstoringen tijdens het complexe proces van medicatiedelen kan leiden tot het maken van vergissingen. De toediening van een geneesmiddel is namelijk het meest kritische moment in het distributieproces, omdat hierna fouten alleen nog hersteld kunnen worden door een oplettende patiënt. In situaties waarin de patiënt niet in staat is fouten te herkennen en/of in te grijpen, vervalt deze laatste controle* bleek uit eerder onderzoek. Bijna driekwart van de ziekenhuisverpleegkundigen geeft dan ook aan weleens fouten te maken.
Toedienfouten nog steeds een probleem
In de zorg vormen toedienfouten van medicatie nog steeds een probleem. Andere medicatiefouten zoals transcriptie- en voorschrijffouten zijn sinds 1 januari 2014 gereduceerd doordat de richtlijn Elektronisch Voorschrijven in werking trad. Dat betekende dat zorgverleners en voorschrijvers van geneesmiddelen, zoals artsen, tandartsen, verloskundigen en verpleegkundigen, medicatie verplicht elektronisch moesten gaan voorschrijven. Toedienfouten zijn echter nog niet voldoende onder controle.
Lees hier het volledige artikel.