De patiëntenvereniging Hersenletsel.nl is vrijdag 3 oktober officieel voorgesteld aan leden en relaties. Hersenletsel.nl wil de hulp en begeleiding van de meer dan 600.000 getroffenen en hun mantelzorgers in Nederland beter gaan regelen, vooral in de fase na de revalidatie. Erkenning van hersenletsel als chronische aandoening maakt een betere zorg en begeleiding mogelijk. Daarnaast ontvouwt de vereniging haar plannen voor de versterking van de regionale opvang en begeleiding van mensen met hersenletsel.
Hersenletsel kan ontstaan door een ongeval, een beroerte, een hersentumor, langdurig zuurstoftekort of door infecties of ziekten. Jaarlijks worden ongeveer 130.000 Nederlanders getroffen door een vorm van niet-aangeboren hersenletsel ofwel NAH. Hersenletsel betekent meestal een zeer ingrijpende breuk in het leven van een getroffene, maar ook van hun partners, familie en vrienden. Er is een leven vóór het hersenletsel en een totaal veranderd leven daarna, dat levenslang duurt. Hersenletselpatiënten ervaren veel onbegrip omdat hun aandoening veelal onzichtbaar is voor de buitenwereld. Vooral na de revalidatieperiode zijn er te weinig mogelijkheden voor getroffenen om hun leven weer op te pakken. Dit heeft te maken met het feit dat hersenletsel ten onrechte niet als chronische aandoening wordt gezien.
Wat Hersenletsel.nl gaat doen
De patiëntenvereniging Hersenletsel.nl is ontstaan uit de samenvoeging van drie grote patiëntenverenigingen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (Afasie Vereniging Nederland, Vereniging Cerebraal en de Nederlandse CVA-vereniging) op 1 juli 2014. Hiermee heeft de vereniging meer dan dertig jaar ervaring en expertise gebundeld in één van de grootste patiëntenverenigingen in Nederland. Medewerkers, bestuurders en meer dan 500 regionale en lokale vrijwilligers hebben één gezamenlijke missie: ze willen de ruim 600.000 getroffenen en hun naasten in Nederland helpen de greep op hun leven weer terug te krijgen.
Lees hier het volledige artikel.