Ouderen, zieken en gehandicapten die afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning, hebben recht op een veilige zorg- en woonomgeving. En recht op professionals en vrijwilligers om hen heen die zij volledig kunnen vertrouwen en die hen beschermen. Helaas is dit niet altijd het geval.
RegioPlus, VGN, ActiZ en GGZ Nederland willen dat veranderen. Samen met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaan wij bestuurders en zorgprofessionals aansporen in actie te komen voor die veilige zorgrelatie.
Belang van een open cultuur
In een sector waar het nog niet vanzelfsprekend is om te praten over gevoelens van onveiligheid of waar cliënten onvoldoende in staat zijn om hun angsten te delen, is het belangrijk om kennis en ervaringen te delen en handvatten te bieden hoe hier mee om te gaan. Wat doe je als bestuurder wanneer een cliënt over de schreef gaat richting je medewerkers? Of andersom, als een medewerker een cliënt verwaarloost, mishandelt of besteelt?
Binnen de gehandicaptenzorg bestaat de VeiligPlus-aanpak. Dit is een methodiek om dit soort misstanden bespreekbaar te maken. De nieuwe landelijke werkgroep gaat kijken wat de mogelijkheden zijn om die aanpak ook in andere branches toe te passen.
Lees hier het volledige artikel.