ZORG EN WELZIJN – Steeds meer Nederlanders melden zich met aan de economische crisis gerelateerde psychische en stressklachten bij zorgverleners als de huisarts. Dat blijkt uit een rondgang van het Financiëel Dagblad.
Hoewel exacte cijfers over de toestroom naar zorgverleners niet voorhanden zijn, blijkt uit onderzoek dat mensen zich angstiger zijn als ze zich bedreigd voelen in hun bestaan, bijvoorbeeld door een crisis. ‘De invloed van de factor baanzekerheid is al heel lang bekend’, zegt manager Henk van der Molen van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. ‘Die leidt tot spanning en dat kan leiden tot overspannenheid.’
‘De crisis eist haar tol’
Uit de jongste rapportage van het beroepsziektecentrum blijkt inderdaad dat in 2011 baanverlies en -onzekerheid meer dan in eerdere jaren worden genoemd als oorzaak voor beroepsgebonden psychische kwalen. Bijna één op de twintig meldingen van een burn-out of overspannenheid die bij het centrum werden gedaan, kwam voort uit ontslag en het kwijtraken van werk. Daarnaast steeg het aantal registraties van beroepsgebonden depressies door baanverlies met 12%, een stijging van 8% ten opzichte van 2010.
Ook wetenschappelijk onderzoeker Dineke Smit van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen constateert dat de crisis haar tol eist. ‘Huisartsen zeggen ons al dat circa de helft van hun patiënten sociaalpsychologische klachten heeft. Dat is een stijging ten opzichte van jaren met economische groei’, zegt ze.
Lees verder,