De multidisciplinaire richtlijn en de NHG-Standaard over het prikkelbare darmsyndroom (PDS) zijn onlangs herzien. Vergeleken met de vorige richtlijnen van ruim 10 jaar geleden, zijn er meer behandelingen bijgekomen zoals het laag-FODMAP-dieet.
Ook is er nu een praktische uitwerking voor de diëtist opgenomen in de bijlage van de multidisciplinaire richtlijn.
Voeding bij PDS
De voedingsaanbevelingen bij PDS zijn in beide richtlijnen hetzelfde:
Richtlijnen goede voeding.
– Bij 1 of enkele duidelijke voedingsgerelateerde triggers (zoals gasvormers, lactose, frisdrank, overmatig vet, pittige kruiden, cafeïne, alcohol, sorbitol, kunstmatige zoetstoffen en tarwezemelen) kan de voeding hierop aangepast worden. Uitgangspunt is het behoud van een evenwichtig voedingspatroon.
– Overweeg het gebruik van psylliumvezels (zonder hulpstoffen zoals sorbitol, inuline of aspartaam) als mogelijke aanvulling op de adviezen over goede voeding, wanneer deze adviezen onvoldoende verbetering geven, of wanneer de voeding te weinig vezels bevat.
Lees hier het volledige artikel.