Het is noodzakelijk dat er in de gezondheidszorg meer aandacht komt voor de rol van geslacht en gender. Dat stelt hoogleraar gender in de gezondheidszorg Sabine Oertelt-Prigione van het Radboudumc.
Zij stelt dat in een speciale online editie van EClinical Medicine, onderdeel van The Lancet, die is verschenen in de aanloop naar Internationale Vrouwendag.
Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zowel sekse als geslacht het gezondheidsgedrag, de ontwikkeling van ziekten, de diagnose, de behandeling en de langetermijneffecten ervan beïnvloeden.
Geslachts- en gendergerelateerde geneeskunde richt zich op de rol die geslacht (biologische verschillen) en gender (sociaal-culturele structuren) spelen in de gezondheidszorg. Zowel geslacht als gender heeft invloed op de toegang tot en beschikbaarheid van de gezondheidszorg.
In de afgelopen 20 tot 30 jaar is er meer aandacht voor de rol van gender en geslacht in de gezondheidszorg ontstaan, waardoor we nu weten dat verschillen hierin leiden tot verschillende symptomen en ziektes, met bijbehorende vormen van ontwikkeling en progressie. Hoewel de kennis en de methoden voor goed onderzoek toenemen, ontbreekt het nog steeds aan goede en systematische instrumenten voor de analyse van gender in de geneeskunde. Daarom moet bepaald worden welke aspecten van gender we moeten kennen om de gezondheid van mensen te verbeteren.
Lees hier het volledige artikel.