Meer aandacht nodig voor gehandicapten in gemeentelijk vrijwilligersbeleid

De komende vier jaar gaat de gemeente Arnhem extra ondersteuning bieden aan vrijwilligers en mantelzorgers. Daar zijn we blij mee; het is zowel voor onze organisatie maar ook voor onze achterban van groot belang dat mensen met een beperking geen belemmeringen ondervinden in het doen van vrijwilligerswerk. In de nota ‘Vrijwillige inzet en mantelzorg 2011 – 2014’, waarin de gemeente haar visie uiteenzet, missen we echter wel het één en ander.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op de Politieke Maandag van 26 september 2011 werd de nota ‘Vrijwillige inzet en mantelzorg 2011 – 2014’ besproken. Namens het APCG heeft onze voorzitter Fedde Makkinga in een reactie op de nota de gemeenteraad een aantal punten onder de aandacht gebracht. Zo moet de zorg van professionals die vervangen moet worden door hulp van vrijwilligers niet ten koste gaan van de kwaliteit en continuïteit. En wanneer de gemeente de participatie van mensen met een beperking in vrijwilligerswerk wil vergroten, dan moet de gemeente ook de letterlijke en figuurlijke drempels wegnemen.

Belemmeringen

Tijdens de gemeenteraadsvergadering hebben ook de CU, SP, VVD en D66 aandacht gevraagd voor mensen met een beperking en chronische ziekte. Zij hebben er bij wethouder Henk Kok op aangedrongen om te letten op de belemmeringen die mensen met een beperking en chronische ziekte kunnen ervaren bij het doen van vrijwilligerswerk. Deze belemmeringen moeten worden weggenomen. De wethouder beaamde dit en gaf aan dat er bij de uitvoering van de nota bekeken wordt welke rol de gemeente kan spelen bij het wegnemen van belemmeringen. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de uitvoering in het veld, liet hij weten, maar wel voor de feitelijke ondersteuning, die optimaal moet zijn.

Uitvoering

In de nota heeft de gemeente in grote lijnen haar visie uiteenzet. Nu moet de nota nog concreet uitgewerkt en daarna uitgevoerd worden. Aan het eind van dit jaar wordt de nota vertaald naar concrete acties en daden. De komende maanden gaat de gemeente in samenwerking met lokale vrijwilligers-, zorg- en welzijnsorganisaties de plannen verder uitwerken. De organisaties gaan vervolgens het gemeentelijke beleid uitvoeren. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de uitvoering in het veld, maar wel voor de feitelijke ondersteuning. Deze moet optimaal zijn. Uiteraard blijven wij er als APCG met de neus bovenop zitten.

Bron: APCG