Medische crowdfunding meestal een flop

Inzamelingsacties om medische behandelingen of hulpmiddelen te kunnen betalen zijn zelden succesvol. Nog geen 10 procent van deze medische crowdfundingacties haalt het streefbedrag. Dit blijkt uit een inventarisatie van crowdfundingadviesbureau Douw&Koren op verzoek van de Volkskrant.

Patiënten wier behandeling of hulpmiddel niet wordt vergoed grijpen geregeld naar crowdfunding als laatste redmiddel. Op websites als DreamOrDonate.nl, geefgezondheid.nu of 4just1.com kun je een eigen crowdfundingactie aanmaken of doneren aan de acties van anderen. Met een korte tekst wordt het medische probleem getoond en een oproep gedaan bij te dragen aan een behandeling of hulpmiddel. Voorbeelden zijn donaties voor benefietacties of medische hulpmiddelen als rolstoelbussen en dyslexiebrillen. Ook zeldzame operaties of behandelingen, eventueel in het buitenland, worden geregeld gecrowdfund. De streefbedragen variëren van enkele honderden tot tienduizenden euro’s.

Waar je bij ‘standaard’ crowdfunden vaak je investering terugbetaald krijgt of op een andere manier wordt gecompenseerd, bieden de medische crowdfundingacties meestal geen tegenprestatie. Het zijn donaties pur sang.

Dat biedt in de meeste gevallen dus geen soelaas. Waar sommige crowdfundingacties binnen enkele dagen het streefbedrag binnen hebben, komen de meesten hortend en stotend tot stilstand. Van de 215 medische crowdfundingacties die Douw&Koren op de belangrijkste crowdfundingwebsites telde, haalden er slechts 15 het streefbedrag, nog geen 10 procent. De andere acties haalden in veel gevallen nog geen tiende van het streefbedrag binnen. Ter vergelijking: op Kickstarter.com, wereldwijd de bekendste crowdfundingwebsite, slaagt meer dan 35 procent van de projecten.

Lees hier het volledige artikel.