Hoe bruikbaar en betrouwbaar zijn medische apps?

Met behulp van een appje bepalen of je nu wel of niet naar de dokter moet met die pijnlijke knie. Of een applicatie waarmee je kan kijken of die moedervlek zorgwekkend is of niet. Medische apps voor op je smartphone of tablet kunnen je hierbij helpen.

Medische apps

Je gewicht bijhouden, je bloed meten, maar ook controleren of je moedervlekken al dan niet kwaadaardig zijn. Voor al deze en andere medische problemen bestaan er tegenwoordig apps voor op je mobiele telefoon. Heel veel apps.

Er zijn er zo’n 90.000 en daar komen maandelijks 300 apps bij. Maar hoe bruikbaar en betrouwbaar zijn deze apps? Kortom, waar moet je opletten als je een medische app wil gebruiken? We zetten een aantal aandachtspunten op een rij:

Van wie is de app? Is deze van een patiëntenvereniging of van een verzekeraar. Wat doet de maker met jouw gegevens? Kijk hier kritisch naar.

Is de app veel gedownload? Wanneer een app populair is, wordt hier door veel mensen kritisch naar gekeken en kom je niet zomaar weg met onzin.

Hoe wordt de app beoordeelt? Op de website van de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie zijn tientallen apps beoordeelt. De reviews worden geschreven door gebruikers. Artsen en patiënten.

Twijfel je over een app, overleg met je huisarts.

Tien nuttige apps

Radar heeft een lijstje van 10 apps gemaakt die nuttig kunnen zijn. Klik hier voor het overzicht.

Zie hieronder een filmpje over apps

Bron: Radar