De Nederlandse beroepsverenigingen van oncologen en neurologen maken zich zorgen over de opmars van medisch crowdfunden, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Ze vrezen het ‘rooskleurige beeld’ dat alternatieve behandelaars in het buitenland schetsen.
Patiënten nemen die dubieuze claims vaak over in hun wervingsteksten. Wetenschappers vinden dat de crowdfundsites betrouwbare medische informatie moeten tonen en moeten waarschuwen voor risicovolle en onbewezen therapieën.
Medisch crowdfunden groeit sterk in Nederland, met meer dan een verzesvoudiging in nieuwe wervingsacties sinds 2015. Patiënten die uitbehandeld of ontevreden zijn over de zorg, vinden tegenwoordig makkelijk een buitenlandse kliniek die beweert ze wel te kunnen genezen, maar die niet door de verzekering vergoed wordt. Het gaat vooral om ziektes als kanker, MS en Lyme.
Soms gaat het over wetenschappelijk onderbouwde behandelingen die nog niet in Nederland beschikbaar zijn. Maar vaak wordt geld ingezameld voor klinieken die hun eigen succescijfers presenteren, waarbij het onduidelijk is wat de effectiviteit is en wat de eventuele gevaren zijn. ‘De groei van medische crowdfunding is een gift voor alternatieve geneesheren die zieltjes willen winnen’, waarschuwt Haiko Bloemendal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO).
Lees hier het volledige artikel.