Voedingsstoffen kunnen een vergelijkbare werking hebben als geneesmiddelen. Dat concluderen farmacologen van de Universiteit Utrecht in een omvangrijke review. Meer aandacht voor de medicinale werking van voeding kan volgens de onderzoekers helpen om veel gerichter diëten te ontwikkelen die bepaalde aandoeningen tegengaan of voorkomen.
Ontstekingsreacties
De wetenschappers inventariseerden ruim 200 onderzoeken naar het effect van voedingsstoffen op cellen in ons lichaam. Daarbij keken ze vooral naar de manier waarop voedingsstoffen kunnen binden aan receptoren van cellen, om vervolgens reacties van het immuunsysteem te beïnvloeden. Veel medicijnen werken volgens dezelfde route.
De cellen reageren daarop door bijvoorbeeld het remmen van een ontstekingsreactie of juist met een allergische reactie. De focus op ontstekingsreacties is niet voor niets. In het overgrote deel van niet overdraagbare aandoeningen, zoals kanker, diabetes en hart- en longziekten, spelen ontstekingsreacties een belangrijke rol. Deze groep aandoeningen is verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de sterfgevallen wereldwijd.
Lees hier het volledige artikel.