Als je in je medicijnkastje duikt, vind je ongetwijfeld nog een tube zalf, verbandmiddelen of doosjes pillen die je al lang niet meer gebruikt. Je bent lang niet de enige.
Om uit te zoeken hoeveel medicijnen en hulpmiddelen worden verspild, verstuurde Radar een enquête onder ruim 31.000 mensen. Maar liefst 84 procent geeft aan weleens middelen in huis te hebben gehad die ze niet meer gebruiken, 53 procent heeft op dit moment ongebruikte medicijnen in huis.
Hoe komt dat? Soms wordt een hoeveelheid medicijnen voorgeschreven waarvan vooraf al bekend is dat het onnodig veel is. Bij ruim een kwart (26%) van onze ondervraagden is dit het geval.
Terugbrengen naar apotheek
Ook al breng je ze terug naar de apotheek, deze medicijnen kunnen niet meer hergebruikt worden. Toch is het belangrijk dat de medicijnen worden teruggebracht en niet worden weggegooid of door het toilet worden gespoeld. Dan krijg je namelijk medicijnresten in water, een ander probleem waar Radar eerder ook aandacht aan besteedde.
De Coalitie Duurzame Farmacie (KNMP, VIG Bogin, Neprofarm) vraagt ook aandacht voor medicijnresten in water door de Week van Ons Water te organiseren (10-25 oktober) waarin ze alle Nederlanders oproepen om hun ongebruikte medicijnen in te leveren bij hun apotheek.
Lees hier het volledige artikel.