Verpakkingen van geneesmiddelen zijn voor patiënten nog altijd een doorn in het oog. Medicatie voor specifieke aandoeningen en ziekten, waaronder reuma, Parkinson en MS, is door 9 op de 10 patiënten moeilijk te openen en leidt tot veel pijn en ongemak. De veel voorkomende blisterverpakking (plastic doordrukstrip) is juist voor deze patiënten een gruwel.
Dit blijkt uit een enquête van Kassa onder 2149 deelnemers. Aan de enquête werkten 30 (patiënten)organisaties en -verenigingen mee.
70 procent van de geënquêteerden gebruiken specifieke medicatie voor hun aandoening of ziekte. Ruim 90 procent van de patiënten met aandoeningen aan botten, spieren, pezen, gewrichten, zenuwen en/of hersenen geven aan dat de verpakking van hun medicijn lastig te openen. Het leidt tot veel onnodige pijn en ongemak. Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben reuma, 200.000 Nederlanders een spierziekte en 1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Voor hen is dit een groot probleem.
Vooral blisterverpakking blijkt een nachtmerrie
Vooral de blisterverpakking (plastic doordrukstrip) blijkt een nachtmerrie: bijna 9 op de 10 respondenten ervaart hiermee moeite. Veel deelnemers maken zich boos over het feit dat hun specifieke medicijnen vaak in zeer lastige blisterverpakkingen zitten. Dat blijkt ook uit veel klachten die Kassa ontvangt. De kunststof pot is daarentegen de favoriet: 36,5 procent van de patiënten geeft aan dat deze voor hen het makkelijkst te openen is.