Stan van de Graaf is hoogleraar Experimentele hepatologie en metabolisme. Hij doet onderzoek naar het functioneren van de lever en legt daarbij ook de link met de kliniek. Een medicijn dat een teveel aan galzoutopname in de lever voorkomt, heeft zijn speciale aandacht.
Van de Graaf: “Hepatologie is de studie van de lever, dit onderzoek richt zich op wat er gebeurt of wat er misgaat bij een ziekte, en daarvoor moeten we natuurlijk ook bekijken hoe de lever werkt in gezonde mensen. Als we hier meer over weten dan kunnen we daar met therapieën of medicatie op inspelen bij mensen met een ziekte.” De lever speelt een centrale rol in het lichaam bij stofwisseling en spijsvertering.
Obesitas en leververvetting
Van de Graaf probeert oplossingen te vinden voor leverziekten. Hij legt daarbij de nadruk op twee verschillende soorten ziekten: cholestatische leverziekten en metabole leverziekten. Bij cholestatische leverziekten kan de lever geen of onvoldoende gal maken of laten doorstromen naar de galblaas en de darm. Leververvetting is de meest voorkomende metabole leverziekte en gaat vaak samen met aderverkalking (atherosclerose) en diabetes. Leververvetting komt veel voor bij mensen met overgewicht of obesitas.
Lees hier het volledige artikel.