Talloze Nederlanders gebruiken medicijnen. Tijdelijk, omdat ze bijvoorbeeld een flinke keelontsteking te pakken hebben, of iedere dag. In sommige gevallen zijn medicijnen zelfs van levensbelang. Met de afvoer van de restanten van medicijnen gaat het nog wel eens mis, met alle gevolgen van dien.
Medicijnresten in water
Per jaar belandt tenminste 140.000 kilo medicijnresten in het riool. De rioolwaterzuivering haalt een deel van de stoffen uit het water, maar kan niet alle medicijnresten goed verwijderen. Wat overblijft, komt na de rioolwaterzuivering terecht in oppervlaktewater als sloten en rivieren en grondwater. En uiteindelijk bereikt een deel van de medicijnresten ook ons drinkwater.
Gevolgen voor mens, plant en dier
De bereiding van schoon drinkwater wordt bemoeilijkt door medicijnresten, maar voor mensen hebben de concentraties medicijnresten (nu nog) geen gevolgen. Drinkwaterzuivering zorgt er namelijk voor dat het water gezuiverd wordt van de meeste verontreinigende stoffen. De concentraties die overblijven, zijn te klein om van invloed te zijn op onze gezondheid.
Voor planten en dieren die in het water leven, zijn medicijnresten wél schadelijk. Zo kunnen anticonceptiemiddelen leiden tot geslachtsverandering bij vissen. Wat de precieze gevolgen zijn voor het leven in het water, is nog de vraag. Van de ongeveer 2000 actieve stoffen in medicijnen op de Nederlandse markt, weten we maar van een klein deel welke invloed ze hebben op het milieu.
Lees hier het volledige artikel.