Kinderen met jeugdreuma kunnen veilig gevaccineerd worden tegen de bof, mazelen en rode hond, ondanks de medicijnen die ze gebruiken. Dat blijkt uit een onderzoek van het UMC Utrecht met 137 patiëntjes. Het verscheen gisteren in het tijdschrift JAMA. Artsen vreesden tot nu toe dat kinderen met jeugdreuma door het vaccin misschien meer last zouden krijgen van hun ziekte. Jeugdreuma is een autoimmuunziekte waarbij het immuunsysteem het lichaam aanvalt. De kinderen gebruiken daarom medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken (methothrexaat). Het zou kunnen dat het vaccin, dat bestaat uit levend maar verzwakt virus, daardoor niet goed werkt, of juist nieuwe ziekte veroorzaakt.
Dat is gelukkig niet het geval. Arts-onderzoeker Marloes Heijstek en prof. dr. Nico Wulffraat en collega’s van het UMC Utrecht verdeelden 137 kinderen tussen de 4 en de 9 jaar met jeugdreuma in twee groepen. De ene helft werd gevaccineerd tegen bof, mazelen en de rode hond, de andere helft niet. Gedurende een jaar hielden de onderzoekers de gezondheid en reuma activiteit van de kinderen in de gaten. Bij de gevaccineerde kinderen werden de symptomen van jeugdreuma niet erger en ze kampten ook niet vaker met oplaaiende ontstekingen. Ze kregen ook geen ziekte door het vaccin (het verzwakte virus zou bijvoorbeeld mazelen kunnen veroorzaken). De kinderen waren wel gewoon beschermd tegen bof, mazelen en rode hond.
“Het betekent dat kinderen met jeugdreuma veilig gevaccineerd kunnen worden tegen de bof, mazelen en rode hond”, zegt Wulffraat. “Dat is van belang omdat in Nederland de vaccinatiegraad iets afneemt. Daardoor neemt de kans iets toe dat kleine epidemieën ontstaan en ongevaccineerde kinderen ziek worden.”
De Utrechtse resultaten zullen door de Europese kinderreuma-vereniging, de Paediatric Rheumatology European Society, worden verwerkt in richtlijnen voor de behandeling van jeugdreuma.
Slechts vijftien kinderen in het onderzoek gebruikten nieuwe, biologische medicijnen. Deze middelen onderdrukken het immuunsysteem sterker dan methotrexaat. De onderzoekers kunnen daarom niet met zekerheid zeggen of het vaccin net zo veilig is voor deze kinderen.
Jeugdreuma (Juveniele Idiopathische Artritis) is een verzamelnaam voor gewrichts-ontstekingen bij kinderen. In Nederland hebben tussen de 2.000 en 3.000 kinderen jeugdreuma. Het UMC Utrecht behandelt ongeveer 800 patiënten met jeugdreuma.
Bron: UMC Utrecht