Vruchtensap hoeft niet volledig te worden afgeraden zoals dranken met toegevoegd suiker. Elke dag een glas vruchtensap past binnen een gezond voedingspatroon, maar niet ter vervanging van fruit. Dat concludeert Floor Scheffers in haar proefschrift, waarop ze 7 december promoveerde aan de Universiteit van Utrecht. Scheffers is diëtist en voedingsepidemioloog.
Groot Europees onderzoek
Is vruchtensap net zo ongezond als dranken met toegevoegd suiker? Of kan vruchtensap juist bijdragen aan het halen van de fruitaanbeveling? Vanaf 2015 heeft Scheffers daar parttime promotieonderzoek naar gedaan, naast haar werk als docent bij de opleiding Voeding en Diëtetiek aan De Haagse Hogeschool.
Ze onderzocht de relatie tussen de consumptie van vruchtensap, dranken met toegevoegd suiker en fruit en de incidentie van hart- en vaatziekten, coronaire hartziekten, beroerte en diabetes type 2. Hiervoor werden gegevens gebruikt van ruim 30.000 volwassenen die deelnamen aan een Europees onderzoek naar voeding en kanker (EPIC-NL). Onder vruchtensap verstaat ze 100% vruchtensap zonder toegevoegd suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen zoals kleurstoffen en conserveermiddelen.
Lees hier het volledige artikel.