Ouderen, dat zijn niet alleen bemiddelde pensionado’s die volop van het leven genieten. Het zijn ook drukke vrijwilligers, oppasopa’s en –oma’s, en mantelzorgers die kampen met stress, of zelfs burn-out.
Een online wereld waarin belasting- en pensioenzaken digitaal geregeld moeten worden, oppassen op de kleinkinderen omdat hun eigen kinderen meer moeten of willen werken. En intensieve zorgtaken, bijvoorbeeld voor een zieke partner. Het zijn niet alleen drukke twintigers en dertigers die kampen met burnout-klachten, met hun flexcontracten en de druk om zich zo gelukkig mogelijk te presenteren op sociale media. Ook bij ouderen zegt het lichaam soms dat het genoeg is geweest, wat zich soms uit in verhoogde bloeddruk, slaapproblemen en snel geprikkeld zijn.
In een vergrijzend Nederland wordt de vraag steeds relevanter: hoe staat het met de ouden van dagen? Hoeveel van hen kampen met stressklachten of zelfs een burn-out? Vermoedelijk zijn de oorzaken anders dan bij overwerkte twintigers en dertigers. Maar wat zijn die oorzaken dan?
“Oppassen op de kleinkindren is een keuze. Maar als je partner zorg nodig heeft, geef je die”.
Marjolein Broese van Groenou, hoogleraar sociologie.
Daar zijn amper cijfers over. Volgens hoogleraar en psychiater Witte Hoogendijk van het Erasmus MC komt dat omdat de redenen van een burn-out pas sinds kort ook in de privésfeer gezocht worden, niet zozeer op werk. “En ouderen zijn natuurlijk minder met betaald werk bezig, terwijl ze in de privésfeer wel degelijk stress kunnen hebben.”
Lees hier het volledige artikel.