Behandelrichtlijn depressie inmiddels aangepast.
Als twee of meer verschillende medicijnen tegen depressie niet werken, geeft een behandeling met magnetische stimulatie betere resultaten dan een nieuwe medicijnswitch.
Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc en partners dat is gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry.
Wereldwijd kampen bijna driehonderd miljoen mensen met een ernstige depressie. Twee derde van hen reageert goed op een behandeling met pillen en praten (farmacotherapie en psychotherapie), maar een aanzienlijk deel verbetert niet na een of meer antidepressiva. De kans dat een derde of vierde medicijn bij deze groep patiënten gaat werken wordt bovendien steeds kleiner. Daarom analyseerden onderzoeker Iris Dalhuisen en psychiaters Indira Tendolkar en Philip van Eijndhoven van het Radboudumc met Nederlandse collega’s of magnetische hersenstimulatie (rTMS) in zo’n situatie een goed alternatief kan zijn.
Poliklinische behandeling
“Bij een kleine honderd therapieresistente patiënten hebben we het effect van weer een ander antidepressivum vergeleken met het effect van rTMS”, zegt Dalhuisen. “In beide gevallen gebeurt dat in combinatie met psychotherapie. Bij rTMS krijgt de patiënt 8 weken lang een poliklinische behandeling van ongeveer een half uur. In totaal gaat het om 25 behandelingen, in het begin vier keer per week, op het eind twee keer. Met een magneet stimuleren we een hersengebied net boven de slaap, dat betrokken is bij emoties en cognitieve controle en een rol speelt bij depressie. Mensen met een depressie hebben daar een wat afwijkende activiteit. Door die locatie te stimuleren activeren we ook het dieper gelegen netwerk in de hersenen waar het deel van uitmaakt.”
Lees hier het volledige artikel.