Hoe vroeger de ziekte wordt opgespoord, des te beter is deze te behandelen. Prof. dr. Miriam Koopman, internist-oncoloog in het UMC Utrecht, is betrokken bij meerdere studies en bij initiatieven als PLCRC en DCCG. Het doel: diagnose en behandeling versneld verbeteren.
Waarom zijn studies naar darmkanker belangrijk?
Darmkanker komt relatief vaak voor en er overlijden veel mensen aan. In mijn spreekkamer krijg ik onder andere patiënten die pas zijn geopereerd aan een vroeg stadium-darmkanker, dus zonder uitzaaiingen, met een indicatie voor aanvullende chemotherapie. Van de 10 mensen uit deze groep krijgen gemiddeld 5 de kanker sowieso niet terug, dus is chemotherapie niet nodig. Bij 3 komt de ziekte terug ondanks chemotherapie. Slechts 2 van de 10 mensen hebben echt baat bij chemotherapie.
Tot welke groep je behoort kunnen we nog niet voorspellen. Daarvoor zijn studies nodig (zie voorbeelden onderaan, red.). Ik zie ook patiënten met uitgezaaide darmkanker. Hier is het behandeldoel meer tijd en kwaliteit van leven. Voor hen komen steeds meer middelen beschikbaar, maar ook hier weten we niet goed welk behandelschema het beste zal werken. Ook daarvoor is meer onderzoek nodig.’
Lees hier het volledige artikel.