Het Maastricht UMC+ maakt als enige ziekenhuis in de Benelux sinds kort gebruik van een speciale robot voor het uitvoeren van hartkatheterisaties. Met deze medische innovatie kost het de cardioloog aanzienlijk minder moeite om mensen met een (complexe) hartritmestoornis te behandelen. De tijd voor het uitvoeren van de ingreep wordt bijna gehalveerd en op lange termijn treden minder complicaties op bij de patiënt. De zogeheten Sensei-robot biedt ook uitkomst bij de behandeling van complexe ritmestoornissen.
Jaarlijks krijgen zo’n 150.000 mensen te maken met boezemfibrilleren, een complexe hartritmestoornis. Bij dergelijke aandoeningen trekt het hart te snel en onregelmatig samen. Dit wordt veroorzaakt door een verstoring in de geleiding van elektrische prikkels in de hartkamer- of boezem. Om de normale functie van het hart weer te herstellen wordt meestal een ablatie toegepast. Via een katheter die van de lies reikt tot aan het hart brengt de cardioloog littekens aan op de plek van de verstoring om zodoende de geleiding van prikkels te herstellen. Een ingreep die normaal gesproken zo’n vier tot vijf uur in beslag neemt. Met de nieuwe robot kan dat in de helft van tijd.
Hartkatheterisatie aan bed vermoeiend
In de klassieke situatie staat de cardioloog in een loden schort (vanwege straling in de ruimte) aan het bed. Met de hand wordt de katheter genavigeerd. “Dat heeft een aantal beperkingen en kan erg vermoeiend zijn”, zegt Laurent Pison. “Vanwege de beperkte bewegingsvrijheid van de katheter kun je bijvoorbeeld niet altijd ieder plekje in de hartkamer- of boezem bereiken.” De Maastrichtse cardioloog heeft inmiddels de nodige ervaring opgedaan met de robot. In plaats van naast het bed van de patiënt te staan bestuurt hij de katheter met een joystick vanuit de stralingsvrije regiekamer. Pison: “De bewegingsvrijheid is vele malen groter. De tip waar je de littekens op het hart mee aanbrengt, kan 360 graden draaien. Zodoende kunnen complexere ablaties worden uitgevoerd, omdat je op plekken in het hart kunt komen die voorheen moeilijk bereikbaar waren. Daarnaast is de robot uitgerust met sensoren om bijvoorbeeld druk te meten, zodat je toch gevoel houdt en tijdig kunt corrigeren.”