‘Maak het grootschalig volgen van virussen overal ter wereld mogelijk’

Op grote schaal in kaart brengen en volgen van virussen heeft enorme voordelen voor de volksgezondheid wereldwijd. Alleen zijn de mogelijkheden voor deze zogeheten ‘genomic surveillance’ heel ongelijk over landen verdeeld.

Tijdens het jaarlijkse Joep Lange-symposium op 31 oktober werd gepleit voor een meer eerlijke spreiding. Ook wezen wetenschappers op de schaduwzijden van het verzamelen van grote hoeveelheden persoonlijke medische gegevens.

Elke stap volgen van iemand die door een stad loopt, met een reeks camera’s die daar zijn opgehangen: voor schrijver George Orwell was dit een doemscenario. Maar wanneer het de menselijke genen zijn die je nauwkeurig volgt en in kaart brengt, kan het grote voordelen hebben voor de volksgezondheid. Over de mogelijke winst van deze zogeheten ‘genomic surveillance’ vertelde Amsterdam UMC-onderzoeker Simon de Jong op het Joep Lange-symposium.

Varianten sneller ontdekt
Bij genomic surveillance nemen onderzoekers op grote schaal en met grote snelheid monsters van ziektekiemen. Die kiemen worden met behulp van moderne datatechnieken geanalyseerd op genetische overeenkomsten en verschillen. Met behulp van deze analyses kunnen virussen in hun verschillende varianten sneller worden ontdekt en daarna gevolgd. Door een beter begrip van de verspreiding van een virus kunnen beleidsmakers betere beslissingen nemen, bijvoorbeeld over reisbeperkingen en regels voor quarantaine.

Lees hier het volledige artikel.