Maagballonnen, veiligheid, risico’s en effectiviteit

Een maagballon wordt gebruikt bij mensen met obesitas die met een dieet of medicijnen niet genoeg hebben kunnen afvallen. Een maagballon is een zachte kunststof ballon, die via de slokdarm in de maag wordt geplaatst en met een zoutoplossing of lucht wordt gevuld.

Door de ruimte die de ballon inneemt, is er minder plaats voor voedsel. Daardoor hebben mensen eerder een verzadigd gevoel, eten ze minder en zullen ze gewicht verliezen. Afhankelijk van het type maagballon wordt deze na 4 maanden uitgescheiden of na 6 tot 12 maanden via de slokdarm verwijderd.

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat het gebruik van een maagballon niet zonder risico’s is. Dat blijkt uit analyse van wetenschappelijke onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van maagballonnen. Deze risico’s zijn bekend en worden uitgebreid vermeld in de gebruiksaanwijzingen. Informatie over de risico’s is voor patiënten belangrijk om te kunnen afwegen of ze een maagballon willen. Het is daarom noodzakelijk dat de arts de risico’s van het gebruik van een maagballon bespreekt met de patiënt.

Lees hier het volledige artikel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.