LVO waarschuwt voor risico’s bij tekort aan operatieassistenten

Kwaliteit en veiligheid van operatieve zorg moet gewaarborgd worden.
Het wordt op steeds meer plekken in Nederland voelbaar dat er tekorten zijn aan operatieassistenten; vacatures worden niet meer opgevuld.

Het lijkt een steeds snellere golfbeweging te zijn van tekorten aan gespecialiseerd personeel naar een overschot. Het is de hoogste tijd om de bezetting van operatieassistenten structureel aan te pakken en ervoor te zorgen dat de uitstroom niet hoger is dan de instroom van goed opgeleide zorgprofessionals.

Door de dubbele vergrijzing – relatief meer ouderen, die ook relatief ouder worden – is steeds meer sprake van co morbiditeit en chroniciteit. De daardoor toenemende zorgvraag dwingt zorginstellingen tot verdergaande innovatie van zorgprocessen en daarvoor is hoger gekwalificeerd personeel nodig.

Een eerste stap is een betere selectie van studenten. Die structureel bij- en nageschoold worden en dan niet als reactie op een probleem of tekort maar proactief. En deze goed opgeleide operatieassistenten moeten worden ingezet voor werkzaamheden waarvoor ze zijn opgeleid.

Door taakverschuivingen en technologische ontwikkelingen nemen operatieassistenten steeds meer taken over van specialisten. Dit kan voordelige financiële gevolgen hebben, maar het heeft ook invloed op de Wet BIG.

Lees hier het volledige artikel.