LUMC wil bloedtest zeldzame huidkanker uitrollen naar de rest van Europa

Huidlymfomen zijn een groep zeldzame huidkankers waarvan de symptomen kunnen lijken op minder ernstige huidaandoeningen. Om de meest agressieve vormen vroegtijdig op te sporen, hebben artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een bloedtest ontwikkeld.

Hun volgende doel is om de test in heel Europa beschikbaar te stellen om zo nog meer patiënten te helpen. Vandaag, op Wereld Kankerdag, vertellen we je meer over dit unieke project.

Jeuk, rode plekken en een schilferende huid. Deze klachten zien dermatologen bijna dagelijks. In veel gevallen blijken het symptomen van goedaardige ontstekingsziekten in de huid, zoals eczeem of psoriasis, maar in sommige gevallen kan het ook duiden op een zeldzame vorm van huidkanker. “Deze patiënten willen we er graag vroegtijdig uitpikken om een passende behandeling te geven zodat we mogelijk de overlevingskansen kunnen verbeteren”, vertelt hoogleraar Klinische Dermatologie Maarten Vermeer.

Om de diagnose van huidlymfomen te vergemakkelijken, heeft Vermeer, samen met promovendus Safa Najidh en hoogleraar Jacques van Dongen, een bloedtest gemaakt. “Wij hebben een test ontwikkeld waarmee we de kwaadaardige witte bloedcellen, ook wel lymfocyten genaamd, in het bloed kunnen detecteren en kwantificeren”, vertelt Vermeer. Dit wordt gedaan met zogenoemde flowcytometrie. “Op deze manier kunnen we met zekerheid vaststellen of iemand een huidlymfoom heeft.”

Lees hier het volledige artikel.