Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft de allereerste succesvolle MRI in Nederland verricht die gesynchroniseerd is aan foetale hartbeweging. Met behulp van het innovatieve smart-sync apparaat van Northh Medical, willen onderzoekers van het LUMC de prenatale diagnostiek en behandeling van aangeboren hartziekten (CHD) verder ontwikkelen.
In samenwerking met de afdelingen Radiologie, Verloskunde/Gynaecologie en het Willem-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC, zijn wij een van de eerste centra ter wereld die het smart-sync apparaat konden aanschaffen”, vertelt prof. dr. Hildo Lamb, directeur van de Radiologie ‘Cardio Vascular Imaging Group’ (CVIG). “Dit op echografie gebaseerde apparaat maakt MRI-synchronisatie met foetale hartbeweging mogelijk. Op die manier kunnen we cardiovasculaire beeldvorming in gang te zetten.”
Uitdagingen bij prenataal onderzoek
MRI wordt veel toegepast bij cardiale beeldvorming voor volwassenen en pasgeborenen in klinische routine. De toepassing ervan bij prenatale onderzoeken is een stuk lastiger. “Ondanks dat de cardiovasculaire anatomie van de foetus in beeld kan worden gebracht, was het niet mogelijk om hartbeweging van complexe aangeboren hartaandoeningen vast te stellen”, legt Joe Juffermans, promovendus bij CVIG, uit.
Lees hier het volledige artikel.