Essentiële, voorheen nog onbekende stap in DNA-schadeherstel ontrafeld.
LUMC-onderzoekers van de afdeling Humane Genetica hebben een essentiële, voorheen nog onbekende stap in DNA-schadeherstel ontrafeld.
Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Cell.
Onderzoekers Diana van den Heuvel en Paula van der Meer, uit de onderzoeksgroep van Martijn Luijsterburg, nemen je in dit artikel mee in de wonderlijke wereld van de moleculaire biologie.
De reparatie van schade in het DNA kun je vergelijken met de reparatie van een gat in de weg of een beschadiging op het spoor. In elke cel van ons lichaam treden naar schatting tienduizenden DNA-beschadigingen per dag op. Deze schade ontstaat bijvoorbeeld door zonlicht, maar ook door roken, alcohol, voeding en simpelweg doordat we ademen. In verreweg de meeste gevallen kan ons lichaam het DNA zelf repareren. Dit herstelmechanisme voorkomt diverse ziekten, waaronder kanker en neurodegeneratie (afbraak van hersen- en zenuwcellen).
Cellen in het menselijk lichaam gebruiken meerdere DNA-reparatiesystemen, elk met eigen onderdelen en werkwijzen. Over sommige reparatiesystemen weten we echter nog maar weinig. De LUMC-onderzoekers ontdekten een essentiële stap in zo’n minder goed begrepen reparatiesysteem.
Lees hier het volledige artikel.