Onder aanvoering van LUMC-neurologen heeft een consortium van de European Federation of Autonomic Societies (EFAS) nieuwe richtlijnen vastgesteld voor zogenaamde kantelproeven. Deze worden veel gebruikt bij de diagnostiek naar flauwvallen.
Dit is verschenen op 19 maart in twee wetenschappelijke vakbladen.
“Wegrakingen, oftewel een kort verlies van het bewustzijn, zijn wereldwijd goed voor 3% van alle bezoeken aan de Spoedeisende Hulp”, vertelt neuroloog Roland Thijs. Meestal gaat het om een relatief onschuldige oorzaak, namelijk flauwvallen, maar soms is het ernstiger. Het lukt vaak niet om bij deze patiënten een diagnose te stellen. De kantelproef kan daarbij helpen. Maar, waarschuwt Thijs, kantelproeven zijn niet altijd nodig en moeten daarom ook niet blind worden uitgevoerd.
Nieuwe richtlijnen bieden houvast
Neurologen komen daarom met eenduidige richtlijnen voor de kantelproef. Deze bieden duidelijke kaders wanneer het onderzoek wel en niet ingezet moet worden en bieden houvast bij de interpretatie. “Het is daarbij belangrijk om naar de context van elke patiënt te kijken en die mee te wegen”, vertelt Thijs.
“Bij de kantelproef ligt de patiënt op een bank die verticaal wordt gekanteld. Hiermee kan het flauwvallen worden opgewekt. Als dat gebeurt, kunnen we nagaan wat het effect van de aanval is op de hersenfuncties en de bloedsomloop en daarmee de precieze diagnose vaststellen”, zegt Thijs.
Lees hier het volledige artikel.