Het LUMC is het eerste ziekenhuis in Europa dat geherprogrammeerde stamcellen toedient aan patiënten met een nieuwe donornier. Het doel van het onderzoek is om de veiligheid van de therapie te testen. In een latere onderzoeksfase wordt gekeken of de behandeling afstoting van de donornier helpt voorkomen.
In 2006 zette de Japanse onderzoeker Shinya Yamanaka de wereld van stamcelonderzoek op zijn kop. Hij ontdekte een manier om gewone lichaamscellen (zoals huid- en bloedcellen) in stamcellen te veranderen. Deze zogenaamde geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSC’s) kunnen, net als embryonale stamcellen, veranderen in elk celtype in het menselijk lichaam, zónder dat er embryonaal materiaal nodig om ze te maken. Deze “magische cellen” worden dan ook beschouwd als de heilige graal in het stamcelonderzoek.
Twee zakjes van 100 miljoen cellen
Voor de nieuwe celtherapie in het LUMC zijn zulke iPSC’s gebruikt. Onderzoekers passen de stamcellen al enige tijd toe op het gebied van onderzoek naar ziekten en de werking van medicijnen, maar bij de behandeling van patiënten is de techniek nog maar zelden toegepast. Het LUMC is een voorloper in de ontwikkeling en toepassing van behandelingen die gebruik maken van deze techniek.
Lees hier het volledige artikel.