LUMC en Elkerliek starten met realtime en automatische pollenmetingen voor Nederland

Elk jaar heeft bijna 1 op de 4 Nederlanders last van hooikoortsklachten veroorzaakt door boom- en graspollen in de lucht. Het meten van deze pollen gebeurt al ruim vijftig jaar op twee plekken in Nederland: op het dak van het LUMC en het Elkerliek in Helmond. Deze metingen gebeurden altijd handmatig. Maar vanaf nu kan dit een stuk efficiënter en sneller met de eerste twee realtime, automatische pollenmeters.

Boven op beide ziekenhuizen is apparatuur geplaatst die pollen in de lucht binnen één seconde automatisch detecteren. Deze realtime pollenmonitors leggen holografische beelden vast van elk deeltje in de lucht. Ook meten ze de optische eigenschappen van zo’n deeltje, zoals fluorescentie en lichtverstrooiing. Door middel van kunstmatige intelligentie (AI) wordt alle verzamelde informatie geanalyseerd om te bepalen om welke pollensoort het gaat.

Deze nieuwe meetmethode is veel sneller dan de oude. Voorheen gebeurde de dagelijkse pollentellingen namelijk handmatig, waarna de resultaten met een vertraging van een week op de websites van het LUMC en het Elkerliek kwamen te staan.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.