Luisteren naar licht

Dankzij een nieuw apparaat kunnen kankercellen zonder opereren of radiologische apparatuur worden opgespoord. En dat is slechts een van de ongekende mogelijkheden.

Prof. dr. Clemens Löwik, hoogleraar Optische Moleculaire Beeldvorming bij het Erasmus MC is in de wolken met zijn nieuwe aanwinst. “Dankzij een NWO Middelgroot-subsidie konden we de MSOT aanschaffen. Die afkorting staat voor Multi Spectrale Opto-akoestische Tomografie. MSOT is een techniek waarmee we op een veilige manier afwijkende weefsels bij proefdieren in beeld kunnen brengen”, vertelt hij. Het apparaat werd onlangs geïnstalleerd in de AMIE-faciliteit, (Applied Molecular Imaging Erasmus MC). Daar kan het door onderzoekers van zowel binnen als buiten het Erasmus MC worden gebruikt. Meer info over de AMIE leest u hier.

Hoe werkt het?
Het apparaat straalt laserlicht uit dat voortdurend wordt aan- en uitgeschakeld. Elk lichtpulsje duurt slechts 1 tot 100 nanoseconde (1-100 miljardste seconde). Bepaalde stoffen in het weefsel, zoals hemoglobine (de rode bloedkleurstof die verantwoordelijk is voor het zuurstoftransport) of melanine (het pigment in huidcellen), absorberen een deel van het laserlicht en zetten het om in warmte. Door die warmte zet het weefsel uit. Als de laser wordt uitgeschakeld, vloeit de warmte weg en krimpt het weefsel weer. De pulserende laser zorgt voor een razendsnelle wisseling van uitzettend en krimpend weefsel. Dat krimpen-uitzetten-krimpen-uitzetten produceert een geluidssignaal. Licht wordt geluid. “Dát is waar het bij MSOT om draait”, zegt Löwik: “We listen to the light.”

Lees hier het volledige artikel.