Onderzoekers vinden steeds meer bewijzen van de negatieve effecten van luchtvervuiling op onze gezondheid. Zo ontdekten wetenschappers recent in de hersenen van jonge Mexicanen nanodeeltjes afkomstig van de schadelijke uitstoot van voertuigen en legden het verband met neurologische ziektes zoals alzheimer en parkinson.
Ze roepen beleidsmakers op tot actie om luchtverontreiniging een halt toe te roepen, om zo een ‘pandemie van neurologische ziektes’ te voorkomen.
Er was al aanzienlijk statistisch bewijs dat een sterke blootstelling aan luchtvervuiling het risico op neurologische ziektes verhoogt. Maar de nieuwe studie van een internationaal onderzoeksteam toont nu concreet welke schade er wordt aangericht. De wetenschappers bestudeerden de hersenen van 186 jonggestorven inwoners van Mexico-Stad, overleden tussen de 11 maanden en 27 jaar oud, die voor hun dood allemaal gedurende lange tijd werden blootgesteld aan hoge niveaus van luchtverontreiniging.
Nanodeeltjes in hersenstam
De wetenschappers vonden in de hersenstam van de Mexicanen minuscule nanodeeltjes, met een vorm en chemische samenstelling die erop wezen dat ze waarschijnlijk afkomstig waren van de uitstoot van voertuigen in het verkeer. De hersenstam stuurt het centrale zenuwstelsel, de hartslag, ademhaling en de manier waarop we de positie en bewegingen van ons lichaam waarnemen – bijvoorbeeld ons evenwichtsgevoel. De nanodeeltjes waren tot daar in de hersenen geraakt nadat ze waren ingeademd en ingeslikt.
Lees hier het volledige artikel.