De grootste wetenschappelijke doorbraak van het jaar is niet een pas ontdekte planeet of een nieuw geneesmiddel, maar een vinding die niet eens de kranten haalde bij de bekendmaking in april.
Toch zijn kenners het er unaniem over eens dat 2018 de geschiedenisboeken ingaat als het jaar waarin men voor het eerst cel voor cel volgde hoe een embryo uitgroeit tot een gewerveld dier.
Het volgen van cellen is een duizelingwekkende prestatie, die grenst aan tovenarij. Door een aantal nieuwe technieken te combineren, slaagden wetenschappers van onder meer het Broad Institute uit Boston en de Harvard Medical School erin om het binnenste van tienduizenden cellen tegelijk door te meten, terwijl ze uitgroeiden tot de organen en ledematen van een zebravis, een kikker en de platworm ‘planaria’. Fundamenteel wetenschapswerk, maar intussen wordt de techniek ook al voorzichtig gebruikt om bijvoorbeeld tumoren beter te doorgronden en ontwikkelingsstoornissen bij baby’s te ontrafelen.
De cel-voor-celtechniek werd deze week zowel door de vakredactie van het blad Science, als door 12 duizend wetenschappers die het tijdschrift lezen uitgeroepen tot ‘Doorbraak van het jaar’. Nobelwaardige wetenschap, vinden kenners. ‘Dit vakgebied is echt ontploft’, zegt moleculair-bioloog Mauro Muraro van het Utrechtse bedrijf Single Cell Discoveries. ‘Vroeger keken we naar weefsels als naar een schoolkaart. Nu hebben we een soort Google Maps waarop we elk huis afzonderlijk kunnen zien.’
Lees hier het volledige artikel.