Lood, kwik, cadmium en arsenicum: zware metalen kunnen in ons voedsel zitten, hoeveel kwaad kan dat?

Regelmatig verschijnen er berichten in het nieuws over de vermeende aanwezigheid van zware metalen in ons voedsel. Producten met een te hoog gehalte lood, cadmium, arseen of kwik kunnen worden teruggeroepen voor onze veiligheid, als daar reden voor is. Maar hoe komen deze schadelijke stoffen eigenlijk in onze voeding terecht, en hoeveel kwaad kan dat?

Eind 2023 meldde het onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksplatform Consumer Reports sporen van de zware metalen lood en cadmium te hebben aangetroffen in 28 repen pure chocolade, waarvan sommige merken ook in Nederland te verkrijgen zijn. In een meerjarige studie naar de aanwezigheid van zware metalen in 72 chocoladeproducten, waarvan een deel ook in Europa te verkrijgen is, vonden onderzoekers van The George Washington State University in iets minder dan de helft van de producten concentraties lood, cadmium en arseen die de wettelijke norm in Amerika overschreden.

De aanwezigheid van zware metalen in onze voeding klinkt misschien verontrustend, maar is eigenlijk niet zo ongewoon, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. ,,Metalen komen van nature voor in ons milieu: in de bodem en in het water.’’ Vanuit het milieu komen metalen in onze voeding terecht. ,,Groeit een plant in een omgeving waar zware metalen in de grond zitten, dan neemt de plant deze op. Als bijvoorbeeld een cacaoplant groeit op een bodem met hoge concentraties zware metalen, dan kan dat ook terug te vinden zijn in de chocolade die van de cacaobonen gemaakt wordt.’’

Lees hier het volledige artikel.