Longkanker blijkt anders te ontstaan dan we altijd dachten

Brits onderzoek werpt nieuw licht op hoe luchtverontreiniging longkanker veroorzaakt. ‘Dit toont aan dat de gezondheid van het klimaat en de gezondheid van mensen nauw verbonden zijn.’ Dat er een verband bestaat tussen luchtverontreiniging en longkanker was al lang duidelijk. De vraag was alleen: hoe dan?

In de klassieke opvatting is het simpel. Verontreinigde lucht zit vol kleine stofdeeltjes die het DNA van bepaalde cellen in ons lichaam aantasten en voor mutaties in de genetische code zorgen. Stapelt een cel te veel mutaties op, dan ontwikkelt ze zich tot een kankercel. De voorbije jaren stond die redenering meer en meer onder druk, omdat onderzoek aantoonde dat lang niet alle luchtverontreiniging ook effectief schade berokkende aan het DNA.

Nieuw onderzoek dat afgelopen weekend werd voorgesteld in Parijs heeft mogelijk wel de juiste verklaring gevonden. En die zet, volgens onderzoeker Charles Swanton, onze kennis over de groei van kankers op zijn kop. Mutaties alleen blijken niet de enige schuldige.

Lees hier het volledige artikel.