Bij een aanzienlijk deel van de patiënten die met covid-19 op de intensive care liggen, komen longembolieën voor. Het verklaart mogelijk voor een deel het ‘wonderlijke’ ARDS-beeld waar deze patiënten mee kampen, zeggen onder andere intensivist Rik Endeman en internist-hematoloog Marieke Kruip van het Erasmus MC. ARDS is het acute respiratory distress-syndroom.
Diederik Gommers een opmerking over voortschrijdend inzicht over het ziektebeeld covid-19. Zo zouden longembolieën hierbij een rol spelen. Endeman bevestigt dit: ‘We wisten al uit de berichten uit China en Italië dat covid-19 een wonderlijk ARDS-beeld geeft, waarbij de compliantie van de long relatief hoog is, terwijl die bij andere ARDS-beelden vaak juist laag is. Dat zagen wij zelf ook bij sommige patiënten: er was weinig beademingsdruk nodig om de longen open te houden, maar ze reageerden ook initieel goed op beademing in buikligging. Toch verslechterden ze soms plots.
Bij één patiënt gingen we na of er sprake was van longembolieën. Het was meteen raak. Toen zijn we bij anderen met dezelfde symptomen gaan testen: ze hadden allemaal longembolieën.’ Kruip: ‘Soms zijn dat kleinere, maar we zien ook grotere, klinisch relevante embolieën. We zijn nu aan het inventariseren bij hoeveel patiënten we dit zien, maar mijn inschatting is bij 15 tot 20 procent.’ Endeman: ‘Het zou mij niet verbazen als het een veel groter deel is.’
Lees hier het volledige artikel.