Bij een longembolie zit een bloedvat naar je longen verstopt. Daardoor komt er minder zuurstof in je bloed en krijg je het benauwd. Dat kan een angstig gevoel geven.
Wat is een longembolie?
Bij een longembolie sluit dus een bloedstolsel je ader in de longen af. Vaak ontstaan die stolsels in de diepe aderen van een van de benen. Wanneer die ader geblokkeerd wordt, heb je een trombosebeen. Breekt het stolsel af dan wordt het via de bloedbaan meegenomen naar de longen. Daar blijft het bij longembolie dan hangen. Dit stukje van de long wordt dan niet meer voorzien van zuurstofrijk bloed. Het stuk zal minder goed functioneren en kan zelfs afsterven.
Hoeveel mensen in Nederland een longembolie hebben is onbekend. Bij ongeveer 2,6 op de 1.000 Nederlanders denken artsen aan een longembolie. Gemiddeld blijkt bij onderzoek dat 1 op de 4 van deze mensen het ook echt te hebben. Dit komt neer op 10.000 tot 12.500 gevallen per jaar.
Soorten longembolie
Een longembolie kan zich in het midden van uw long bevinden of vlak bij de rand. De bloedprop kan groot of klein zijn. Soms is er meer dan één prop. Dan zijn meerdere vertakkingen van de longslagader afgesloten. Een grote prop in het midden van een long noemen we een ‘grote’ longembolie. Dit is een levensbedreigende ziekte.
Lees hier het volledige artikel.